La Galați, încălzirea globală a omorât mii de pești: cât de gravă este situația

de: Alexandru Puiu
30 08. 2019

Consecințele încălzirii globale nu se văd doar în pădurea amazoniană sau în Siberia. Pescarii din Galați se confruntă cu o situație foarte gravă provocată de creșterea extremă a temperaturilor.

De cele mai multe ori, când vorbim de încălzirea globală, dăm exemple din țări îndepărtate și colțuri ale lumii în care nu vei ajunge probabil niciodată. Chiar dacă topirea ghețarilor este un fenomen incredibil de grav, având în vedere că se întâmplă atât de departe de tine, trăiești cu impresia că nu te afectează.  Un caz recent pe care îl întâmpină oamenii din Galați îți arată însă că România este departe de a fi imună la efectele transformărilor climatice.

Temperaturile au fost atât de înalte în această vară, în diverse colțuri ale României, încât nivelul apelor a scăzut semnificativ. Nu au secat râuri importante, dar s-a produs totuși o dramă de proporții astronomice. Mii de pești au murit din cauza secetei din ultimele săptămâni.

În bălți din Galați, în care pescarii își desfășurau activitatea în mod normal, scăderea nivelului apelor a lăsat peștii fără o adâncime rezonabilă. Din acel moment, nu a durat mult până când vietățile au murit. Fenomenul cu cea mai mare amploare a fost întâlnit la o baltă formată natural la revărsarea răului Siret, în apropiere de Galați. Dacă reușești să ajungi în zonă, apa pare pur și simplu că a dispărut.

Situația s-ar putea rezolva prin mutarea peștilor în Siret prin intervenție umană. Din păcate, un astfel de proces trebuie însoțit de aprobarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, iar la cum se mișcă autoritățile de la noi, vom rămâne fără pește în România până când va ajunge aprobarea la pescari.

„Ca să salvăm acei pești, trebuie să facem întâi o notificare către ANPA, după care trebuie un aviz din partea celor de acolo și invitat un inspector ANPA pentru a putea deversa peștele pe cursurile naturale pe care noi le gestionăm. Nu avem ce face acestea sunt condițiile, am înțeles că și în țara s-a întâmplat la fel. Din păcate, în România, acest vid legislativ ne împiedică să facem lucruri pe care am putea să le facem voluntar și nu numai noi, gestionarii de cursuri naturale de ape, ci și toții pescarii, asta este, trebuie să ne conformăm legii”, a declarat Adrian Alexandru, directorul Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Galați.